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QUESTIONS AND ANSWERS FROM VIRTUAL MEETINGS ON
THE PROPOSED REVISIONS OF THE
CONSTRUCTION AND DEMOLITION DEBRIS RECYCLING AND REUSE ORDINANCE
Meeting 1: June 16, 2021, 10 a.m. to 11 a.m.
Meeting 2: June 22, 2021, 3 p.m. to 4 p.m.

Virtual Meeting Overview:

The purpose of the virtual meetings was to share the proposed revisions to the Construction
and Demolition (C&D) Debris Recycling and Reuse Ordinance, and to get feedback from
industry stakeholders. The presentation consisted of an overview of the current C&D
Ordinance, current State requirements, proposed revisions, and the timeline moving forward.
The meeting concluded with a public comment period to clarify and discuss the proposed
revisions. Below is a summary of the question and answer portion of the meeting.

Question and Answer Sessions:

Q: How can landfills get added to the certified list? Some landfills can reuse some of the C&D
material to better run the landfill.

A: Material that's taken to a landfill, that is beneficially used at the landfill, is given consideration
within the current ordinance. The County would like to continue that practice and provide an
option for landfills to be included on the list of allowable facilities. Currently taking material to a
landfill does require documentation and proof of the suitable reuse of the material. Similar
documentation will be required under the new ordinance and a landfill can qualify if the operator
can provide documentation that the material is beneficially used per the Solid Waste
Management Fee Ordinance (Chapter 20.88).

Q: Will the County use Green Halo for tracking?

A: The County has looked at Green Halo but has not yet made a determination on whether or
not to use that system. The County currently uses Energov/EPIC-LA for building permits and
Green Halo does have connectivity with Tyler Systems and that compatibility means that the
County may choose to implement Green Halo in the future, but no decision on that has been
made at this point.

Q: How will the County quantify reuse, since most reuse facilities do not provide weight tickets?

A: Currently, to qualify as reuse, an applicant has to provide documentation and proof of reuse.
The new ordinance has the same requirements that projects provide proper documentation
and/or evidence of reuse. Oftentimes, that will be a receipt from a restore or reuse facility that
reuses the material, and photographic evidence from the contractor of reuse of the material if
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they are using it on another site. Projects that are claiming reuse will be assessed on a
case-by-case basis to determine compliance depending on where the bulk of the weight from
a project ends up. It is understood that not all reuse facilities provide weight tickets so we will
work with projects to do an estimated calculation of their weights.

Q: What level of third-party certification will you require? Will you require an International
Organization for Standards level certification like MRpc87 in LEED?

A: The County is going to require a third-party certification similar to Recycling Certification
Institute. To be approved any other certification type will have to include a similar level of
certification or better including the following: verification of the facility-average recycling rates,
continuous monitoring, data submission auditing, data with a breakdown of material by
material-type, and weight received and processed. There will be additional requirements for
conducting site visits and posting the recycling rates on a website viewable by the
general public.

Q: Does City of Los Angeles Bureau of Sanitation count as a third-party certification entity for
the County's new rules?

A: At this time no jurisdiction's review process has been approved for the new requirements.
The County is still assessing whether any other jurisdiction's review processes will qualify as
third-party certification for facilities to be included on the County's list of approved facilities.
The County may consider accepting facilities on jurisdiction's lists in the future.

Q: What are the grants that the County is offering for certification?

A: The County is proposing to offer funding for the initial certification costs for facilities to assist
them with getting certified since that is the largest cost of adoption of the various programs.
There may also be a possibility of additional funding for continued certification on a
needs-basis, depending on facility size and other factors.

Q: Will the recovery rate be a hard line, or will it allow performance-based recovery rates?
For example, if a facility has an overall recovery rate less than 70 percent, but has recovered
90 percent or better of all the recoverable material it has received, would that count?

A: The recovery rates will have to be determined through the certification process. The target
is 70 percent. In response to the example, compliance would be determined through the
third-party certification program.
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